Door de huidige leefstijl van de moderne maatschappij komen chronische ziekten steeds vaker voor. Denk hierbij aan hart en vaatziekten, artrose, terugkerende peesklachten, diabetes type 2 etc. Een van de redenen waardoor dit komt is ons voedingspatroon en met name de inname van bepaalde vetten.
Omega 3 en omega 6 zijn onverzadigde vetten. Omega 3 komt met name voor in voedsel uit de zee zoals vis. Omega 6 komt vooral voor in voedsel van het land zoals plantaardige oliën, vlees en kant en klare maaltijden. We hebben beide vetten nodig voor een juiste balans in het lichaam. En daar zeggen we iets belangrijks, want juist deze balans is waar het tegenwoordig vaker misgaat.
Een groot verschil tussen beide vetten is dat omega 3 ontstekingsremmende effecten heeft en omega 6 juist ontstekingsbevorderend kan werken. In de ideale situatie krijgt men van beide evenveel binnen. Echter in onze huidige samenleving ligt de balans anders, namelijk dat we veel meer omega 6 consumeren dan omega 3 (30:1).
Zoals in eerdere blogs al eens voorbij is gekomen speelt laaggradige ontsteking vaker een rol in chronische klachten. Wanneer jij terugkerende pijnklachten hebt aan je gewrichten en/of algehele klachten hebt zoals minder scherp zicht, moeite met concentreren, onzuivere huid, vermoeidheid en een verminderde gemoedstoestand kan dit komen door een omega 3/6 disbalans. Het kan in zo’n geval goed zijn om eens kritisch naar je eetpatroon te kijken. Wil je hier meer over weten, of wil je graag advies, dan kom gerust langs voor een afspraak bij onze leefstijlcoach Jelle!